Da lokaliteten Kvastad A1 var i bruk i forhistorisk tid (steinalderen), lå den ved en vik. Under utgravingen av A1 fremkom to tydelige funnkonsentrasjoner med om lag 25 meters mellomrom på en liten høydeforskjell i landskapet: Kvastad A1 i nord lå ca. 53 moh. i utkanten av en større flate i med ca. 900 gjenstandsfunn og Kvastad A1 i sør lå 48–50 moh. med om lag 1200 funn i et skrånet terreng.
Sentralt innenfor den sistnevnte funnkonsentrasjonen ble det avdekket et ildsted. Til tross for sammenfallet mellom ildstedets plassering og funnspredningen, tyder C14-dateringer på at ildstedet er langt yngre enn det innsamlede gjenstandsmaterialet. Det er store likhetstrekk i gjenstandsfunnene fra de to funnkonsentrasjonene, og i begge tilfellene antas funnmaterialet å kunne knyttes til kortvarige opphold i forbindelse med jakt/fangst/fiske. Begge kan dateres til siste del av tidligmesolitikum, og er med det om lag samtidige med flere andre undersøkte lokaliteter i nærområdet. Høydeforskjellen i landskapet åpner for en forskjell på 100–200 år for når Kvastad A1 i nord og Kvastad A1 i sør var i bruk.
[fade](Kilde: G. Reitan og J.-S. F. Stokke (i trykk): Kvastad A1 – to tidligmesolittiske aktivitetsområder med skivemeisel og –avfall. I: G. Reitan & L. Sundström (red.): Steinalderen i Aust-Agder. Arkeologiske undersøkelser i forbindelse med ny E18 Tvedestrand-Arendal. Oslo, Cappelen Damm.)[/fade]